Τυχαία φωτογραφία

grapsan

Site συνθετών

Ιστορικό

Το 1996 ιδρύθηκε το πρώτο ιδιωτικό Ωδείο της Αλεξανδρούπολης, το Ωδείο ΦΑΕΘΩΝ.

Το 1997, μετά από το σχετικό ενδιαφέρον συναδέρφων μουσικών που ήδη συνεργαζόντουσαν στο Ωδείο ΦΑΕΘΩΝ, συστήνεται η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. Σύντομα εντάχθηκαν στην εταιρεία και άλλοι καθηγητές μουσικής, οι οποίοι ενδιαφερόντουσαν για τους σκοπούς και τους στόχους της εταιρείας, έχοντας ως κύριο ζητούμενο την ανάπτυξη και την καθιέρωση ενός σύγχρονου και ισχυρού φορέα ιδιωτικής μουσικής εκπαίδευσης που θα κάλυπτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες της εξειδικευμένης μουσικής παιδείας, η οποία δεν παρέχεται από τα δημόσια σχολεία, καθώς και τις βασικές ανάγκες του φιλόμουσου κοινού της Αλεξανδρούπολης που παρέμεναν εδώ και χρόνια ανικανοποίητες, λόγω της έλλειψης ενός αντίστοιχου ιδιωτικού φορέα.

Το 2000 η εταιρεία προχωρεί στην ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου, το οποίο σχεδιάζεται ως ένα μουσικό - ερευνητικό κέντρο ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών και χωρητικότητας (υπόγειο, ισόγειο και δύο όροφοι), έτσι ώστε να υπερκαλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για μουσική παιδεία και πολιτισμό.

Το 2001, μετά από την κατανόηση των αδυναμιών της παρεχόμενης μουσικής παιδείας στον Ελλαδικό χώρο, λόγω έλλειψης κατάλληλου βοηθήματος για την ανάπτυξη των μουσικών ακουστικών ικανοτήτων των σπουδαστών μουσικής, διευρύνονται περαιτέρω οι σκοποί της εταιρείας με την δυνατότητα παραγωγής μουσικού εκπαιδευτικού λογισμικού.

Σήμερα τα καινοτόμα και πρωτοποριακά CD-ROM ΦΑΕΘΩΝ (Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων Ι & ΙΙ) της εταιρείας διατίθενται από μουσικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, και αποτελούν τα σημαντικότερα ίσως βοηθήματα για την εξάσκηση των ακουστικών ικανοτήτων των σπουδαστών της μουσικής και των ενδιαφερομένων για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών των Α.Ε.Ι., αφού η οργάνωση της ύλης και ο τρόπος εύρεσης του αποτελέσματος έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος των Πανελλαδικών εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Το 2007 μετά από θετική εισήγηση του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του συντονιστικού συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το εκπαιδευτικό λογισμικό της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης γίνεται το πρώτο λογισμικό μουσικής ακουστικής εξάσκησης που εγκρίνεται από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας για την ακουστική εξάσκηση των μαθητών των Μουσικών Σχολείων της χώρας και των υποψηφίων για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών των Α.Ε.Ι.

Επίσης το συγκεκριμένο λογισμικό επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για τον εμπλουτισμό των σχολικών βιβλιοθηκών της χώρας.

Κάθε χρόνο φοιτούν στο Ωδείο ΦΑΕΘΩΝ περισσότεροι από 300 μαθητές από όλη την Θράκη, αποφοιτούν σπουδαστές λαμβάνοντας πτυχία και διπλώματα αναγνωρισμένα από το Κράτος μετά από εξέταση σε Κρατική Επιτροπή που καθορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού, εισάγονται φοιτητές στα τμήματα Μουσικών Σπουδών των Α.Ε.Ι. και διακρίνονται φοιτητές συνεχώς σε διάφορους διαγωνισμούς.

Όσον αφορά τις συνεχείς επιτυχίες μαθητών του Ωδείου της εταιρείας, σε Πανελλαδικό, Πανθρακικό και τοπικό επίπεδο, ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

1998: -4η θέση στους Πανελλήνιους Μουσικούς Σχολικούς Αγώνες

του Υπ. Παιδείας στο πιάνο

1999: -3ο Πανελλήνιο Βραβείο Σύνθεσης στους Σχολικούς Αγώνες

του Υπ. Παιδείας

2000: -1ο Πανελλήνιο Βραβείο Σύνθεσης στους Σχολικούς Αγώνες

του Υπ. Παιδείας

-Πρώτο Πτυχίο Φούγκας στην Ιστορία της Αλεξανδρούπολης

2001: -1ο Πανελλήνιο Βραβείο στο Μπουζούκι στους

Σχολικούς Αγώνες του Υπ. Παιδείας

2002: -Πρώτο Δίπλωμα Σύνθεσης στην Ιστορία της Θράκης

-Πρώτο Δίπλωμα Φλάουτου στην Ιστορία της

Αλεξανδρούπολης

2003: -2ος Επιτυχών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

-3ος Επιτυχών στο Τμήμα Μουσικής Τέχνης & Επιστήμης του

Πανεπιστήμιου Μακεδονίας

-Πρώτο Πτυχίο Κλαρινέτου στην Ιστορία της

Αλεξανδρούπολης

2004: -Εννέα  Βραβεία στους Περιφερειακούς Μουσικούς Σχολικούς

Αγώνες του Υπ. Παιδείας

2005: -Πρώτο Πτυχίο Τρομπέτας στην Ιστορία της Θράκης

-Ένδεκα Βραβεία στους Περιφερειακούς Μουσικούς Σχολικούς

Αγώνες του Υπ. Παιδείας

2006: -1ος Επιτυχών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

-2ος Επιτυχών στο Τμήμα Μουσικής Τέχνης & Επιστήμης του

Πανεπιστήμιου Μακεδονίας

-6ος Επιτυχών Πανελλαδικά σε σύνολο 14ων επιτυχόντων

στο Μουσικό Σώμα Στρατού Ξηράς

2008:  Πρώτο Δίπλωμα Βιολιού στον Νομό Έβρου

2010:  Πρώτο Δίπλωμα Διεύθυνσης Χορωδίας σε όλη τη Β. Ελλάδα

2011:  Πρώτο Δίπλωμα Κλαρινέτου στην Ιστορία  του Έβρου

2012: Το Πρώτο Πτυχίο Κρουστών Οργάνων της Θράκης

Το Ωδείο διατηρεί μαθητική συμφωνική ορχήστρα, σχήμα που δημιουργήθηκε μετά από επίπονη πολύχρονη προσπάθεια με την συνεισφορά καθηγητών - μελών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και όντας μοναδική στο είδος της σε ολόκληρο τον Έβρο αποτελεί τον κύριο πολιτισμικό καθρέπτη της παρεχόμενης κλασικής μουσικής παιδείας.

Στο τμήμα Σύνθεσης του Ωδείου φοιτούν καθηγητές μουσικής απ' όλη την Βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Θεσσαλονίκη, με σκοπό την απόκτηση του Διπλώματος Σύνθεσης που αποτελεί το ανώτερο Δίπλωμα στο σύνολο των Μουσικών σπουδών των Ωδείων της χώρας.

Σήμερα λειτουργούμε τη μοναδική αναγνωρισμένη σχολή Κρουστών οργάνων σε ολόκληρη την Θράκη, για τη δημιουργία της οποίας υλοποιήθηκε μεγάλη επένδυση της Εταιρείας με αγορά τυμπανίων ορχήστρας και άλλων απαραιτήτων για την λειτουργία της σχολής οργάνων, όπως η Μαρίμπα.

Με το τέλος του 2008 άρχισε επίσης να λειτουργεί η πρώτη μουσική βιβλιοθήκη στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης η οποία είναι προς αποκλειστική χρήση των καθηγητών και των σπουδαστών του Ωδείου της Εταιρείας και το υλικό της οποίας ανανεώνεται συνεχώς με αγορά νέων μουσικολογικών βιβλίων, παρτιτούρων και βέβαια ηχητικού υλικού. Ήδη στην βιβλιοθήκη εμπεριέχονται τα άπαντα του Beethoven καθώς και οι πλέον έγκυρες σε διεθνές επίπεδο μουσικολογικές σειρές στην Αγγλική και Γερμανική γλώσσα.

Στο κτίριο της εταιρείας λειτουργεί αίθουσα συναυλιών και ηχογραφήσεων. Η αίθουσα, που αποτελεί ένα πολυδύναμο πολιτιστικό πυρήνα για την πόλη της Αλεξανδρούπολης είναι χωρητικότητας περισσοτέρων των 100 ατόμων, διαθέτει δύο πιάνα με ουρά και μπορεί να φιλοξενήσει πέρα από μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, επιστημονικά και πολιτιστικά συνέδρια, διαφόρων ειδών εκθέσεις. Παράλληλα έχει την απαραίτητη υποδομή και λειτουργεί ως χώρος επαγγελματικών ηχογραφήσεων.

Οι επαγγελματικές αυτές ηχογραφήσεις αφορούν τόσο στην καταγραφή του ηχητικού υλικού όσο και στην επεξεργασία του με χρήση άριστης υλικοτεχνικής υποδομής και άρτια καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού. Η μαζική παραγωγή CD/DVD με το υλικό των ηχογραφήσεων γίνεται ολοκληρωτικά στην Εταιρεία μας.

Οι παραπάνω δυνατότητες ανακοινώθηκαν επίσημα στο Πολιτιστικό Συνέδριο της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2009 στην Αλεξανδρούπολη.


Κέντρο πληροφορικής Computer Action
Διαφήμιση
Σχεδιασμός και επιμέλεια: