1ο MASTERCLASS ΟΠΕΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Το 1ο Masterclass Όπερας στην Σύρο, γίνεται πραγματικότητα!

Δύο καταξιωμένοι σολίστ, ο διεθνής βαρύτονος Άρης Αργύρης και η πρωταγωνίστρια της Ε.Λ.Σ. σοπράνο Αντωνία Καλογήρου θα διδάξουν τα μυστικά της όπερας αλλά και του Ορατορίου.

Το Masterclass θα έχει την μορφή Campus, εφόσον οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να διαμένουν και να παρακολουθούν μαθήματα στο μεσαιωνικό, πλήρως συντηρημένο μοναστήρι των Καρμελιτισσών στον λόφο της Άνω Σύρου.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης - Ωδείο Φαέθων.

Τηλέφωνα: 2551028757, 6955966771

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

http: phaeton.edu.gr 

 
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Σύρο από τις 7 ως τις 16 Αυγούστου στον ιστορικό χώρο της Ι. Μονής Καρμελιτισσών στην Άνω Σύρο. Την τελευταία μέρα του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ των σπουδαστών.
 
Στον ίδιο χώρο θα διαμένουν οι σπουδαστές σε δωμάτια των 2 ατόμων που έχουν ιδιωτικά μπάνια. Υπάρχουν χώροι εστίασης (κουζίνα-τραπεζαρία). Λόγω των περιορισμένων δωματίων, το μέγιστο των ενεργών συμμετεχόντων-φιλοξενούμενων σπουδαστών δεν θα ξεπεράσει τα 20 άτομα. Αν κάποιος επιθυμεί να διαμείνει σε άλλον χώρο μπορεί να το κάνει με δικά του έξοδα. Το ποσό που αντιστοιχεί στην χρήση του δωματίου στην Μονή θα αφαιρεθεί από τα δίδακτρα.
  
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Βιογραφικό Σημείωμα
Ηχητικό δείγμα σε ηλεκτρονική μορφή (link για λογαριασμό στο YouTube)
Ψηφιακή Φωτογραφία σε JPEG
Αίτηση Συμμετοχής (για κάθε περίπτωση συμμετέχοντα είναι διαφορετική και θα τη βρείτε παρακάτω)
 
Ενεργά συμμετέχοντες με φιλοξενία στην Μονή: 500€ Αίτηση εδώ.
Ενεργά συμμετέχοντες χωρίς διαμονή: 350€ Αίτηση εδώ.
Ακροατές: 50€ Αίτηση εδώ 
 
Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά έως τις 30 Ιουνίου 2019 στο e-mail του σεμιναρίου: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η αίτηση συμμετοχής πρέπει να έχει σταλεί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ηλεκτρονικά στην γραμματεία εντός των χρονικών ορίων και πριν την λήξη αυτών. Οι καθηγητές θα εξετάσουν τις αιτήσεις και θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι για ενεργή συμμετοχή. Οι ενεργά συμμετέχοντες σπουδαστές οφείλουν να είναι παρόντες σε όλα τα μαθήματα. Οι ενεργά συμμετέχοντες οφείλουν να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι στα έργα που θα μελετήσουν. Η συμπεριφορά των φιλοξενουμένων σπουδαστών θα πρέπει να είναι ευπρεπής εντός του χώρου, δεδομένης της ιδιαιτερότητάς του. Οι φιλοξενούμενοι σπουδαστές δεν δικαιούνται να φιλοξενήσουν ξένα προς το σεμινάριο άτομα στα δωμάτια που τους διατίθενται. Οφείλουν να κρατάνε τους χώρους καθαρούς, τόσο τα δωμάτια όσο και τους κοινόχρηστους. Η Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης διατηρεί το δικαίωμα βιντεοσκόπησης του σεμιναρίου και της τελικής συναυλίας. Αντίγραφα θα δοθούν μόνο στους ενεργά συμμετέχοντες κατόπιν αιτήσεως τους. 

*Σε περίπτωση ματαίωσης του σεμιναρίου, επιστρέφεται το σύνολο των διδάκτρων. 
**Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής του σπουδαστή για προσωπικούς λόγους, επιστρέφεται το ποσό των 400€ για τους ενεργούς συμμετέχοντες με διαμονή, το ποσό των 250€ για τους ενεργούς συμετέχοντες χωρίς διαμονή και για τους ακροατές το ποσό δεν επιστρέφεται.
 
 
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα περιλαμβάνει μελέτη ιταλικών, γαλλικών κ γερμανικών έργων του οπερατικού ρεπερτορίου καθώς κ μελέτη έργων εκκλησιαστικής μουσικής (εποχή μπαρόκ και ένθεν). Για την διευκόλυνση όλων παρακαλούμε να δηλώνονται από τους συμμμετέχοντες οι άριες που επιθυμούν να μελετήσουν.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τρίτη 6 Αυγούστου, άφιξη στην Σύρο.
Τετάρτη 7 Αυγούστου έναρξη σεμιναρίου.
Κυριακή 11 Αυγούστου, ελεύθερη.
Πέμπτη 15 Αυγούστου, ελεύθερη (Δεκαπενταύγουστος)
Παρασκευή 16 Αυγούστου, συναυλία
Σάββατο 17 Αυγούστου, αναχώρηση.
 
Στο σεμινάριο θα διδάξουν οι Άρης Αργύρης (διεθνούς φήμης βαρύτονος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο UDK του Βερολίνου) κ η Αντωνία Καλογήρου ( σολιστ Εθνικής Λυρικής Σκηνης, πρώην καθηγήτρια Opera Studio ΕΛΣ). Διατίθεται πιανίστας από το σεμινάριο.
 
Τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 09:00 π.μ.και θα τελειώνουν στις 15:00 με ημίωρο διάλειμμα.
Τα απογεύματα είναι ελεύθερα για δραστηριότητες ή μελέτη.
 
kampanario  korifi tou lofou  mpalkoni  moni plagiws
 
agalma mpalkoni fyta diadromos orofos 1
 
skales skales katebainontas thea keli trapezaria
 
 
argiris
Καθιερωμένος διεθνώς, ο βαρύτονος Άρης Αργύρης έχει εμφανισθεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου: Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου, Theater an der Wien, Όπερα της Βόννης, Κρατική Όπερα και Γερμανική Όπερα στο Βερολίνο, Όπερα της Λειψίας, της Φρανκφούρτης, του Έσσεν, του Σαν Ντιέγκο, της Λίμα, του Μπουένος Άιρες, του Μόντρεαλ, Θέατρο Μιχαηλόβσκι της Αγίας Πετρούπολης, Αρένα της Βερόνας, Νέο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο κ.α, υπό τη διεύθυνση σπουδαίων αρχιμουσικών: Ζούμπιν Μέτα, Κρίστιαν Τήλεμαν, Γιακόβ Κράιτσμπεργκ, Ντονάτο Ρεντσέτι, Κουρτ Μαζούρ, Γκούσταφ Κουν κ.α.
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική περίοδο 2015-16 με το ρόλο του Μπελκόρε (Ελιξίριο του έρωτα του Ντονιτσέτι) στο Λα Μονναί των Βρυξελλών και στη συνέχεια ερμήνευσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά του Μάλερ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ υπό τη διεύθυνση του Ζ. Μέτα. Ακολουθούν: Εσκαμίγιο (Κάρμεν του Μπιζέ) στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου και στο Σαν Κάρλο της Νάπολης, Σκάρπια (Τόσκα του Πουτσίνι) στο Γκέλζενκιρχεν, Αμονάσρο (Αΐντα του Βέρντι) στο Prinzregententheater του Μονάχου, Ιάγος (Οθέλλος του Βέρντι) στην Όπερα του Μόντρεαλ και Φίγκαρο (Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσσίνι) στην Σέμπεροπερ της Δρέσδης.
Την καλλιτεχνική περίοδο 2014-15 ερμήνευσε Εσκαμίγιο στο Σαν Γκάλλεν, ρόλο με τον οποίο είχε κάνει το ντεμπούτο του το 2010 στο Κόβεν Γκάρντεν. Η χρονιά σημαδεύτηκε με την προσθήκη δύο νέων ρόλων στο ρεπερτόριό του: Ιωάννης Βαπτιστής (Σαλώμη του Ρ. Στράους) στη Βέρνη και Ριγκολέττο στο Γκέλζενκιρχεν. Ερμήνευσε επίσης τον Φίγκαρο στην όπερα Η ένοχη μητέρα του Νταριούς Μιγιώ στο Θέατρο An der Wien και Ρενάτο (Χορός μεταμφιεσμένων του Βέρντι) στο Τελ Αβίβ με τον Ζούμπιν Μέτα, όπου επίσης είχε ερμηνεύσει Ιάγο το 2012.
Εκτός από τους πιο πάνω ρόλους, έχει ακόμη ερμηνεύσει: Ντον Τζοβάνι, Γουλιέλμο (Έτσι κάνουν όλες) και Ναρντό (Η ψευτοκηπουρός)του Μότσαρτ, Νταντίνι (Η Σταχτοπούτα του Ροσσίνι), Ζερμόν (Τραβιάτα του Βέρντι), Σωνάρ και Μαρτσέλο (Μποέμ του Πουτσίνι), Σάρπλες (Μαντάμα Μπαττερφλάυ του Πουτσίνι), Κόντε ντι Λούνα (Τροβατόρε του Βέρντι), Ροντρίγκο (Ντον Κάρλο Βέρντι), Ενρίκο (Λουτσία ντι Λαμερμούρ Βέρντι), Λεσκώ (του Πουτσίνι), Φραντσέσκο (Οι Ληστές του Βέρντι), Φιεραμόσκα (Μπενβενούτο Τσελλίνι του Μπερλιόζ), Πυλάδη (Ορέστης του Χαίντελ), τους τέσσερις ρόλους στα Παραμύθια του Χόφμαν του Όφενμπαχ, Ραμίρο (Η Ισπανική ώρα του Ραβέλ), Βαλεντίνο (Φάουστ του Γκουνό), Ντόννερ (Ο χρυσός του Ρήνου του Βάγκνερ). Σε κοντσέρτο στο Τελ Αβίβ έχει επίσης ερμηνεύσει τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους.
Ο Άρης Αργύρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σαξόφωνο και στη συνέχεια τραγούδι με τους Κώστα Πασχάλη, Φραγκίσκο Βουτσίνο και Δέσποινα Καλαφάτη. Με υποτροφία του Σωματείου Υποτροφίες Μαρία Κάλλας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με τη Δάφνη Ευαγγελάτου. Το 2002 κέρδισε το Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού της Όπερας Δωματίου στο Παλάτι του Ράινσμπεργκ. Το 2006 απέσπασε την τιμητική διάκριση του νέου καλλιτέχνη από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Ελλάδος.
Το 2016 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου.
 
kalogirou
 
Η υψίφωνος Αντωνία Καλογήρου, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τον αυστριακό καθηγητή Max Hallecker. Πήρε δίπλωμα Μονωδίας με Α' Βραβείο (Ελληνικό Ωδείο, τάξη Γιολάντας ντι Τάσσο). Παράλληλα κέρδισε την υποτροφία ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ και συνέχισε τις σπουδές της στο Βέλγιο στην Βασιλική Ακαδημία της Λιέγης με τους José van Dam και Jane Berbié και την Ιταλία με τον Arrigo Pola. Έχει επίσης μελετήσει με τους Τζον Μοδινό, Γιώργο Παππά, Βαρβάρα Γκαβάκου. Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον μαέστρο Δημήτρη Χωραφά και τους Sherill Milnes, Ghena Dimitrova, Rudolf Knoll, Anna Tomowa-Sintow και είναι απόφοιτη του  Opera Studio της Ακαδημίας Santa Cecilia της  Ρώμης.
Διακρίθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς (Giuseppe Verdi di Parma, Città di Adria, Tito, Schippa) και κέρδισε το Α' Βραβείο στο διαγωνισμό ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ (κατηγορία Oratorio - Lied).
Το ντεμπούτο της σαν σολίστ έκανε σε ηλικία 18 ετών, ερμηνεύοντας το έργο του Beethoven, Φαντασία για πιάνο, σολίστ, χορωδία και ορχήστρα.   Ως πρωταγωνίστρια έχει τραγουδήσει: Διδώ και Αινεία (Διδώ), Μυστικό Γάμο (Ελιζέττα), Μαγικό Αυλό (Παμίνα, Α’ Κυρία, Β’ Κυρία), Κάρμεν (Μικαέλα, Φρασκίτα), Μποέμ, Παλιάτσους, Οθέλλο, Ναμπούκο, Τραβιάτα, Χορό Μεταμφιεσμένων, Σιμόν Μποκκανέγκρα, Μακμπέθ, Στιφφέλιο, Μετζέ, Κώστα Καρυωτάκη,  κ.ά.
Παράλληλα,έχει ερμηνεύσει πλήθος έργων εκκλησιαστικής μουσικής των Μπαχ, Χαίντελ, Χάυντν, Περγκολέζι, Μπραμς, Μότσαρτ, Μπετόβεν καθώς και την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν.
Συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή,   το Μέγαρο Μουσικής Αθηνων και Θεσσαλονίκης καθώς και με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και την Ορχηστρα του Δ. Αθηναίων.
Έχει ηχογραφήσει έργα Θρακιωτών συνθετών για το CD που περιλαμβάνεται στο βιβλίο -μελέτη ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.
Εχει διατελέσει καθηγήτρια στο OPERA STUDIO της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στο Ωδείο Φαεθων.
Έχει παρασημοφορηθεί για την καλλιτεχνική της δράση με το Μετάλλιο Αξίας της Ελληνικής Μεγάλης Αποστολής του Στρατιωτικού και Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Λαζάρου της Ιερουσαλήμ.
pianistas
 
Ο Μάρκος Κώτσιας ξεκίνησε τις πιανιστικές του σπουδές το 1999 με δάσκαλο τον αείμνηστο Γιώργο Ιωαννίδη, συνεχίζοντας στο ωδείο Αθηνών (τάξη Χ.Τόμπρα). Εισήχθη στη Σχολή Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ το 2004 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο Φ. Νάκας (τάξη Αλ. Παπαστεφάνου). 'Ελαβε δίπλωμα πιάνου (παμψηφεί Άριστα & Ά Βραβείο) το 2008, αποσπώντας τον ίδιο χρόνο το Ά Βραβείο στον διαγωνισμό YAMAHA MUSIC FOUNDATION EUROPE (YMFE). Εισήχθη στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Στουτγκάρδης (τάξη Prof. A.Marchand), από όπου και αποφοίτησε (K.A. Diplom Klavier). Συμμετείχε ενεργά σε masterclasses κορυφαίων πιανιστών του σήμερα (K. Gerstein. P.Nagy, F. Nicolosi κ.α.), έχει εμφανισθεί σε σειρές συναυλιών ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου συμπράττοντας με ταλαντούχους μουσικούς της γενιάς του σε Ελλάδα και Γερμανία, και έχει διακριθεί στην πιανιστική συνοδεία κλασσικού μα και νεότερου ελληνικού τραγουδιού πλάι σε σημαίνοντες ερμηνευτές. Συνεργάζεται με Έλληνες μουσικούς και συνθέτες της διασποράς, όπως επισης και στο πλάι της υψιφώνου Σόνιας Θεοδωρίδου ανά την Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη, συμμετέχοντας σε συναυλιακές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και σε δισκογραφικές παραγωγές της μονωδού. Εργάστηκε ως πιανίστας στο Έλληνικο Ωδείο Χαλανδρίου, στη Melissa art school Έλντας Πανοπούλου, στο Φεστιβάλ Αιγαίου Σύρου, στα masterclass διεύθυνσης ορχήστρας του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου κ.α. Από το 2015 και για δυο χρόνια προσλαμβάνεται ως πιανίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου και συμμετέχει σε μεγάλες παραγωγές της ΕΛΣ ώς εκγυμναστής μπαλέτου, μουσικός πληκτροφόρων ορχήστρας και συνοδός τραγουδιού. Τρεχόντως εμφανίζεται στην παραγωγή "Βέμπο-Κάλλας: Μια φανταστική συνάντηση" συνοδεύοντας τις Κάτια Πάσχου και Αργυρώ Καπαρού. Διδάσκει τάξη πιάνου στο Ωδείο "AMADEUS".